Adressändring

Låt inte ditt nya liv hamna på din gamla adress

Att vilja leva självförsörjande – allt mer populärt

Många drömmer om det, men få tar steget. Att leva ett självförsörjande liv behöver inte vara krångligt eller svårt menar Nathalie Nylén som gör just det. Det viktigaste är att vilja lära sig på vägen!

För fem år sedan var hon entreprenör och bodde i Stockholm. Efter att ha gått in i väggen funderade Nathalie Nylén, 32 år, på vad hon egentligen ville med livet. Svaret? Att följa sitt hjärta och vara lycklig – vilket hon visste att hon skulle bli genom att bo på en gård med djur.

– Vi kunde i princip ingenting innan. Det är resan som är målet och man lär sig, det är bara att börja sätta ner några frön i jorden och göra research-arbete när det kommer till djurhållning. Det handlar om intresse och passion, säger Nathalie Nylén som idag bor med sambon Anders Dahlin, morbror Bo Sundberg och en flock med djur på en ö i Mälaren.

Nu lever de på det sätt som Nathalie Nylén och hennes familj drömmer om, nämligen att inom en tioårsperiod vara helt självförsörjande.

– När det kommer till kött och fisk är vi redan där men inte helt på grönsakerna. Vi har bott här i två år och skördarna har inte alltid blivit så bra. Vi bygger saker av träden i skogen och skulle kunna klippa bort fastlandet om vi hade behövt. Så länge vi kan köpa kaffe i mataffären kommer vi att göra det men vi är inte beroende av att åka dit för att överleva och det är en härlig tanke, säger hon.

I en undersökning, som YouGov gjort på uppdrag av Svensk Adressändring, svarade 66 procent att de är något eller mycket intresserade av ett självförsörjande liv. Däremot är det bara en procent som uppger att de redan lever på det sättet idag.

– Många tror nog att det inte går att genomföra, att det skulle krävas så mycket. Bilden av att leva på en strand i Karibien ligger ofta närmare än att kunna leva självförsörjande på en gård i Sverige.

Bland de som främst drömmer om livsstilen hittar vi studenter, kvinnor och boende i landets södra delar som Skåne, Blekinge och Halland. Minst intresse finns i norra och mellersta Sverige.

– Det är såklart inte alltid enkelt. Eftersom vi inte har någon bilväg blir det svårt när isen varken bär eller brister. Då har det tagit två timmar för oss att komma hemifrån. Det är också väldigt tufft att slakta djuren men det är det sura äpplet vi måste bita i om vi vill vara självförsörjande och inte vegetarianer. Men vi vet att våra djur har haft ett riktigt bra liv och skulle aldrig äta kött som inte kommer från vår egen gård, säger Nathalie Nylén.

Många kopplar ihop ett självförsörjande liv med att samtidigt kunna vara snällare mot klimatet. För Nathalie och Anders har det varit en positiv effekt av hur de lever idag.

– Vi är djur- och naturvänner och oroade för de klimatförändringar som sker. Vårt livsstilsval bottnar sig främst i en vilja att ha ett harmoniskt och stressfritt liv. Vårt val grundade sig inte i att jorden kommer gå under om vi inte lever så här men självklart är det en morot att vi har mindre klimatpåverkan nu.

Följ Nathalie Nyléns liv som självförsörjande på egen ö här.

Nathalie Nyléns tips till dig som funderar på ett självförsörjande liv:

  1. Åk ut till en sådan gård för att bli inspirerad.
  2. Börja litet genom att läsa en bok om ämnet och gör research.
  3. Testa att odla på balkongen eller i trädgården.
  4. Om du har möjlighet, prova att ha höns på tomten. Känslan av att komma in med egna ägg från ladan är obeskrivlig.
  5. Bara gör det! Det behöver inte vara så genomtänkt i minsta detalj.

Låt inte ditt nya liv hamna på din gamla adress
Är det dags att bryta upp från livspusslet och flytta till en plats där du kan leva självförsörjande? Med Eftersändning, en tjänst från Svensk Adressändring, kan du vara säker på att posten kommer fram till ditt nya hem – oavsett vilken adress som står på kuvertet.
Beställ Eftersändning

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21–25 mars 2019 har sammanlagt 1017 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 23–40 år i Sverige.