Så nöjda är svenskarna över sitt boende – och här trivs vi bäst
Hur ofta vi flyttar kan vara en indikation på hur mycket vi gillar vårt nuvarande boende. Det kan också vara en spegling av rådande bostadsmarknad. Vi har undersökt hur bra svenskarna trivs med sin boendesituation just nu.
Vi har alla olika preferenser när det kommer till vad som anses vara ett drömboende och var i landet vi väljer att leva. I en undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Svensk Adressändring svarar över hälften av svenskarna, 55 procent, att det är mycket eller ganska sannolikt att de kommer bosätta sig på en ny adress inom de närmsta tre åren.
Att ha planer på att flytta behöver däremot inte vara negativt. Det skapar möjligheter för andra att också kunna röra sig framåt, och uppåt, när det gäller sitt eget boende.
– Om exempelvis ett par flyttar från en större lägenhet till hus kan två andra personer som tidigare bott i varsina mindre lägenheter hitta en möjlighet till att flytta ihop. På så sätt blir deras lägenheter lediga, kanske för den som letar efter sitt första egna boende, säger Martin Grander, bostadsforskare på Malmö universitet och doktor i urbana studier.
De som däremot inte har några planer på att flytta, enligt tidigare nämnd undersökning, har som främsta anledning att de trivs väldigt bra där de bor just nu. De som är mest nöjda med sin boendesituation lever på landsbygden. Många finns också i södra och mellersta Sverige.
– De som bor på landet har ofta gjort det aktiva valet och då är de nog ganska nöjda med det också. Då har man planerat så att det ska gå ihop med sitt övriga liv, säger Martin Grander.
I Stockholm hittar vi de som är minst rotade till sitt boende. De har inte större planer på att flytta än bosatta någon annanstans i landet, men de utesluter det inte heller. Dyker rätt möjlighet upp är de mer benägna att ta steget. Martin Grander menar att det är vanligt att oftare leta efter bättre boendemöjligheter i en storstad.
– Med tanke på prisläget kan det vara svårt att bo precis som du drömmer om i en storstad. Då blir man mer sugen på att hitta någonting annat och ser sig mer om efter andra alternativ.
Många väljer idag att bosätta sig i närheten av arbetsplatsen men i och med bättre kommunikationer och det digitala samhället kan allt fler välja att bo där de verkligen vill. Utan att vara beroende av andra aspekter.
– Boendet har blivit mer av en livsstilsmarkör. Vi prioriterar våra boenden i högre grad och andra faktorer i livet kommer i andra hand. Det visar sig inte minst genom hur mycket tid och energi vi lägger på att renovera och styla sina hem.
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21–25 mars 2019 har sammanlagt 1017 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 23–40 år i Sverige.