Adressändring

Låt inte ditt nya liv hamna på din gamla adress

Samhällskatastroferna vi är mest rädda för

Terrorbrott, krig, utslagna elnät. Var du bor i landet påverkar hur rädd du är för olika katastrofer – och hur ofta du tänker på dem. Det visar vår senaste undersökning.

55 procent av alla svenskar uppger i en undersökning, som YouGov gjort på uppdrag av Svensk Adressändring, att de tänker återkommande på risken för att en samhällskatastrof ska inträffa. Var fjärde svensk tänker på det så pass ofta som varje vecka till nästan dagligen.

– Svenskar är vana vid tryggheten kombinerat med ett högt förtroende för staten och myndigheter vilket kan förklara att siffran inte är högre. Men med tanke på förra sommarens extrema värme och bränder hade den kunnat vara det, säger Jenny Borg och Linn Larsson som tillsammans driver podcasten ”Spöktimmen” där de ofta pratar om olika katastrofer.

Det som vi skräms mest av är terrorbrott följt av att finansiella system slås ut och påverkanskampanjer från främmande makt. Kvinnor tänker oftare på den typen av scenarion än vad män gör, men anser sig samtidigt vara sämre förberedda om en kris faktiskt skulle uppstå.

– Medierna står för mycket av den riktade uppmärksamheten kring vad vi bör vara rädda för. Terrorism och krig är attraktivt att skriva om så fokus riktas ofta på det. Terrorattentatet på Drottninggatan skakade också om många svenskar. Plötsligt händer inte katastrofer bara i utlandet utan även i trygga och lugna Sverige.

Terrordådet i Stockholm till trots, det är faktiskt på landsbygden och i småstäder som det oftast tänks på olika katastrofscenarion. Där menar mer än var tionde att det upptar deras tankar nästan dagligen medan en majoritet av de som bor i huvudstaden bara funderar på det någon gång i månaden eller kvartalet.

– Även om staten rycker in och förser alla invånare med förnödenheter vid en katastrof så ska vi kunna klara oss utan hjälp i en vecka. Det är nog inte många hushåll som skulle klara det nu, säger Jenny Borg och Linn Larsson.

Eftersom vi idag är så pass långt bort ifrån verkliga katastrofer är det en anledning till att det fascinerar oss – och gör att Jenny Borgs och Linn Larssons podcast blivit en succé.

– Det är så nära katastrofer vi kan komma utan att själva drabbas. Det är en trygg och lärorik miljö att få veta hur vi ska göra när det väl inträffar. Det är viktigt att sprida den kunskapen.

Vad är ni själva mest rädda för?
– Det som är mest troligt att hända, och som är mest förödande, är att naturkatastroferna blir värre. Det är en enorm rädsla. Vad gör vi när vattnet tar slut? Om elen slutar fungera? Om djur och växter dör?

Låt inte ditt nya liv hamna på din gamla adress
Om du inte känner dig trygg där du bor kan ett alternativ vara att se sig om efter ett nytt ställe att slå sig ner på. Kom ihåg att beställa Eftersändning, en tjänst från Svensk Adressändring, på vägen mot ditt nya hem.
Beställ Eftersändning


Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21–25 mars 2019 har sammanlagt 1017 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 23–40 år i Sverige.